Maailmanmestarit vastakkain Päitsillä

Kuva
Milla Vahtila
”Kyllähän se ketuttaa, kun muut ajavat ohi”, toteaa hallitseva enduron maailmanmestari Steve Holcombe.

Vaikka suomalaisilla, kuten viime vuoden Päitsin kuninkaalla ja niin ikään kaksinkertaisella maailmanmestarilla Eero Remeksellä, on kotikenttäetu Päitsillä, niin Holcomben kaltaisia voitontahtoisia ammattilaisia ei kannata aliarvioida.

”Olen tosi kilpailuhenkinen, ja vaikka Päitsillä suomalaiskuskeilla on etulyöntiasema, niin toisaalta on motivoivaa, kun MM-sarjassa on tällainen hyvin erilainenkin osakilpailu. Se antaa ihan uudenlaista haastetta”, Steve Holcombe pohdiskelee.

Kollega Eero Remes toteaa, että paras tapa ulkomaalaisille pärjätä Päitsillä on saada alle mahdollisimman paljon ajokilometrejä lumessa. Sen neuvon Holcombe on ottanut tosissaan.

”Olen nyt viikon täällä Suomessa treenaamassa ja palaan taas viikkoa ennen Päitsiä tänne ajamaan. Olosuhteet ovat niin erilaiset, että ne vaativat totuttelua, ja pyörä on säädettävä eri tavoin kuin tavallisesti”, Holcombe vahvistaa.

Enduron ammattilaisella on mahdollisuus panostaa MM-sarjan kauden avauskilpailuna ajettavaa Päitsiin niin ajallisesti kuin rahallisesti. Holcomben, 23, ura sai aikoinaan alkunsa perheen yhteisestä harrastuksesta, ja nyt mies elää unelmaansa. Vahvuuksinaan hän pitää juurikin kovaa psyykeään.

32-vuotiaalta Remekseltäkään ei itseluottamusta puutu. Siinä missä Päitsi on suurin mahdollinen koettelemus suomalaisille enduroharrastajille, niin Remes kaasutteli viime vuonna voittoon ”mukavin fiiliksin”.

”Tänä vuonna mennään samalla lailla kuin viimeksi”, hän lupailee. Päitsin yleiskilpailun sekä oman MM-luokkansa sarjavoittojen lisäksi mies janoaa tänä vuonna kolmatta maailmanmestaruuttaan E2-sarjassa. Holcombe kilpailee sen sijaan E3:ssa, mutta kumpikin havittelee myös enduron MM-sarjan yleiskilpailun, enduroGP:n, voittoa. Sitä he siis tavoittelevat napit vastakkain.

Kaksipäiväisen Päitsin molemmat ajopäivät toimivat erillisinä MM-osakilpailuina, mutta perinteisestä Päitsistä selvitäkseen on selvittävä maaliin molempina päivinä. Kilpailu ajetaan 17.-18.3. ja voittajat selvivät sunnuntai-iltana Helsingin Malmin maalissa.

Päitsin ratamestarin Jouni Koutosen mukaan kilpailun reitti on tällä hetkellä erittäin hyvässä kunnossa verrattuna muutamiin viime vuosiin.

MM-kuskien lisäksi Päitsin kiertävät myös kymmenet enduroharrastajat, joiden ikä- ja kokemushaitari on erittäin laaja. Siinä missä ammattilaiset ajavat kisan läpi vankalla kokemuksella, niin harrastajille kilpailu on varsinainen enduromiesten ja -naisten pyhiinvaellus, josta selviytyminen on voitto jokaiselle maaliin asti ajavalle.

Päijänneajon nettisivut:

Päijännejon reittikartat ja aikataulu:

 

Lisää uutisia

Päijänneajossa kävi selväksi, että oman haalariauton sijasta todellakin kannattaa ostaa haalarihuolto. Se toimi aivan täydellisesti.
Motocrossin EMX300-luokan EM-sarjaan kahden kauden tauon jälkeen palannut Mikael Kaipanen ei onnistunut ajamaan pisteille, kun sarja käynnistyi viikonloppuna Hollannissa.
KTM tehdastiimit ottivat mittaa toisistaan Valkenswaardin MM-crossin molemmissa luokissa. Viroa edustava Harri Kullas oli MXGP luokassa seitsemästoista. Katso koostevideo!
Päijänteen ympäriajoa koko viikonlopun hallinnut Aleksi Jukola vahvisti tänään Päitsin yleiskilpailun voittonsa ja ansaitsi ensimmäisen kiinnityksen kaikkien endurokuskien havittelemaan Päijänne-kilpeen.
Motocrossin EM-sarjat avattiin vaikeissa olosuhteissa