Teksti
Kimi Koskinen voitti MX125-luokan erät.
Kuva
Marko Vihriä
Kimi Koskinen, Toni Nordman ja Jami Mäkinen juhlivat tuplaerävoittoja MX-liigan aikuisten päivässä Porissa sunnuntaina. MXC-luokissa kruunattiin kahden päivän perusteella ”Huikee-voittajat”.

Jos oli lauantaisessa lasten ja naisten päivässä reilusti osallistujia, ei sunnuntaina jääty ainakaan selvästi heikommaksi. Täysiä puomeja nähtiin tälläkin kertaa.

MXH-, eli harrasteluokka avasi kilpailuerät. Jami Mäkinen hallitsi tapahtumia voittamalla kummatkin erät. Hän kellotti sellaiset parhaat kierrosajat, jotka olisivat suorassa vertailussa riittäneet MXB:ssä komeasti kymmenen parhaan joukkoon. MXH ajoi 10 minuutin + 2 kierroksen ja MXB 15 minuutin + 2 kierroksen erät.

MXH:n toiseksi korkeimmat pisteet keräsi kahdella kakkossijallaan Ville-Pekka Kansonen, joka teki paluun crossikisoihin noin viiden vuoden tauon jälkeen. Yhteistulosten kolmas oli Markus Ritola ennen Pasi Tuomista ja Roni Virtasta.

Tuttu kaveri keulilla

Vuodesta toiseen kärkipään sijoja ajeleva veteraanikuljettaja Toni Nordman täräytteli jälleen mallikkaasti MXB:ssä, missä hän voitti kummatkin erät. Nuoremman polven edustaja Samuli Jokiniemi otti pari kakkossijaa ollen näin yhteistulostenkin toinen.

Jere Lehtiö nähtiin pitkästä aikaa viivalla ja paluu oli mukava, sillä hän nappasi päivän kolmospaikan. Timo Haverinen oli neljäs ja avauserää johtanut Matias Murto viides.

Kuudenneksi sijoittui Joni Numminen ennen pari viikkoa sitten cross countryn SM-avauksessa kolmanneksi ajanutta, viikonlopun kilpailun isäntäseura Porin Moottorikerhoa edustavaa Aleksi Niemistä.

MXB:n ensimmäinen erä keskeytettiin startin kaatumisen ja sitä seuranneen yhden kuljettajan loukkaantumisen takia. Tiettävästi olkapään sijoiltaan meno oli syynä sairaalareissuun. Kilpailupäivään tuli tuossa vaiheessa selkeä tauko ennen kuin uusintastartti saatiin tulille.

Kassariluokasta piikkien kärkeen

Päivän kovinta kierrosaikakyytiä pidettiin MX125-luokassa, missä Kimi Koskinen, Matias Vesterinen ja Arttu Sihvonen muodostivat mainitussa järjestyksessä kolmen kärjen kummassakin erässä ja yhteistuloksissa. Koskinen kirjasi päivän kaikkien aika-ajojen ja erien nopeimmat parhaat kierrosajat, ja otti lupaavasti hyvän alun isojen pyörien pariin 85-kuutioisaikojensa jatkeeksi.

Snowcrossin junioreiden (14-16v.) Suomen mestaruuden kelkkakaudella voittanut Miika Lammi oli nyt yhteistuloksissa neljäs ennen Markus Jaakolaa. Veteraanien Suomen Cup -mitalisti Jaakola oli Porissa hakemassa kilpailutuntumaa ennen kolmen viikon päästä Hyvinkäällä käynnistyvää vetskukautta.

B-finalistit yhdessä

MXB- ja MX125-luokan a-finaalista karsiutuneet ajoivat b-finaalierät yhdessä. MXB:ssä kolmen kärjen muodostivat Joonas Kontto, Jani Lähteenmäki ja Samu Kuronen. MX125:ssä mentiin vastaavasti Topi Toivolan, Jaakko Taavitsaisen ja Leevi Hyytisen tahdeissa.

Joonatan Voutilainen voitti yhdistelmän ensimmäisen erän ja Kontto toisen. Voutilainen ei ajanut toista b-erää, sillä hän pääsi mukaan a-finaalin kakkoserään, missä hän sijoittui 27:ksi.

Huikee-palkinnot jakoon

MXC-luokissa ajettiin viikonlopun aikana monenlaisista tuloksista. Lauantaina ratkottiin MX-liigapisteitä MXC/B-luokassa ja haettiin paremmuutta MXC/A-luokkalaisten kesken, unohtamatta b-finaalia.

MXC/B ja MXC/A kilpailivat keskenään myös sunnuntaina, mutta ilman MX-liigapisteitä. MXC:n yhteistuloksissa voiton otti Verneri Aaltonen. MXC/A-luokan kuljettaja johti pitkään avauserää, mutta jäi lopulta toiseksi, kun MXC/B-luokan Veeti Oksanen tuli ohi ja ajoi voittoon. Toinen erä oli Aaltosen heiniä. Oksanen jäi kolmanneksi, mutta otti yhteistuloksissa kakkospaikan.

Kolmas oli Hermanni Koskinen ennen Jasper Haavistoa ja Jesse Korhosta.

Sunnuntainen erillinen MXC-kilpailu keräsi suht mukavasti osallistujia, kun viivalla oli 32 ajajaa. MXC/A-luokkalaisia oli tosin mukana vain kolme, jotka ajoivat järjestykseen Aaltonen, Koskinen ja Kimi Tammi, joka oli koko MXC:ssä 16.

Oksanen, Haavisto ja Korhonen olivat parhaat MXC/B-luokkalaiset.

Porin pehmeällä Yyterin radalla ratkottiin myös kahden päivän ”Huikee-yhteistulosten” perusteella parhaat MXC-kuljettajat. Huikee viittaa kilpailun yhteistyökumppanina toimineeseen Seikkailupuisto Huikeeseen, joka sijaitsee niin ikään Yyterissä, linnuntietä vain satojen metrien päässä varikolta.

MXC/B-luokassa viikonlopun kärkikolmikon muodostivat Oksanen, Haavisto ja Korhonen.

MXC/A:n kohdalla eniten pisteitä keräsi Koskinen ennen Aaltosta ja vain lauantaihin osallistunutta, erät voittanutta Sampo Rainiota.