Päijänneajo 2019

Kuva
Marko Vihriä
Historian ensimmäisten Päitsien, vuosien 1927 ja 1928 kilpailuiden lisämääräykset paljastavat, mitä eroja ja yhtäläisyyksiä entisajan Päitsillä ja nykypäivän kilpailulla on. Uusi Päitsi Trophy -reitti houkuttelee nyt yhä uusia harrastajia kokemaan Päitsi

”Kestävyys- ja luotettavuuskilpailu” kuvaillaan vuosien 1927 ja 1928 lisämääräyksissä, jotka löytyivät Helsingin Moottorikerhon arkistoista. Pyörät ovat muuttuneet hurjasti liki sadan vuoden aikana, mutta legendaarisen kilpailun henki on pysynyt samana yli 90 vuotta.

Aikoinaan Päitsin lähtö ja maali olivat Helsingin keskustassa. Reitin pituus on pysynyt vuosikymmenien aikana kutakuinkin samana, tosin alkuvuosina kilpailu ajettiin toukokuussa, kun nykyisin kilpaillaan jo maaliskuun puolivälin talviolosuhteissa. Entisaikaan kilpailussa ei myöskään ollut erillisiä maastokokeita, ja vaikka pyörät ovat olleet vaatimattomampia, ajonopeudet pienempiä ja reitin olosuhteet helpommat, niin liki 700 kilometrin mittainen kilpailu ajettiin tuolloin yhteen putkeen ilman yötaukoa.

Vuoden 1927 lisämääräys paljastaa, että vuoden 2019 uudistuksena esitelty Päitsi Trophy -reitti ei sekään ole Päitsin historiassa mikään tavaton juttu. Ensimmäisessä Päitsissä vuonna 1927 ajettiin niin ikään varsinaisen Päitsin ohella hieman typistetty reitti, joka silloin oli suunnattu junioreille.

Vuosien 1927 ja 1928 Päitsin lisämääräykset löytyvät liitteenä.

Vuoden 2019 reitti ja aikataulut julki

Nyt kynnys osallistua legendaariselle Päijänteen ympäriajolle on aiempaakin pienempi, kiitos uuden Päitsi Trophy -reitin. Kilpailun reitti ja aikataulut vastaavat edellisvuosien formaattia.

Historian 84. Päitsi ajetaan ensi maaliskuussa, ja reitti sekä aikataulu ovat nyt selvillä. Kaksipäiväinen kilpailu ajetaan viikonloppuna 16.-17.3.2019. Kisa starttaa lauantaiaamuna Vierumäeltä ja yötauko vietetään niin ikään Vierumäellä. Yleiskilpailun voittaja kruunataan aiemmista parista vuodesta poiketen tällä kertaa Lavangon moottorikeskuksella Vantaalla.

Tulevassa Päitsissä ajetaan seuraavissa luokissa: SM-luokat A1, A2, A3, B1, B2 ja B3, kansalliset luokat C1, C2, C3, V40, V50, V60 sekä luokat K, D, Classic (1989 ja vanhemmat) ja Pariajo.

A- ja B -luokille Päitsi on SM-osakilpailu, josta jaetaan kahdet erilliset SM-pisteet lauantain ja sunnuntain tulosten perusteella. V40 ja V50 -luokille Päitsi on CUP-kilpailu, josta vastaavasti jaetaan kahdet erilliset pisteet. Päijänne-kilpi annetaan yleiskilpailun voittajalle kahden päivän yhteistuloksen perusteella.

A, B, C, V40, V50 ja V60 luokat ajavat lauantaina reitin Heinola-Asikkala-Evo-Padasjoki-Kuhmoinen-Jämsä-Luhanka-Joutsa-Hartola-Sysmä-Heinola ja sunnuntaina reitin Heinola-Nastola-Lahti-Hollola-Orimattila-Mäntsälä-Järvenpää-Tuusula-Kerava-Vantaa. Kokonaisuudessaan reitille kertyy pituutta noin 700 kilometriä.

K, D, Classic ja Pariajo-luokat ajavat Päitsi Trophy -reitin, joka lauantaina kattaa välit Heinola-Asikkala-Evo-Asikkala-Sysmä-Heinola ja sunnuntaina Heinola-Nastola-Lahti-Hollola-Orimattila-Mäntsälä-Järvenpää-Tuusula-Kerava-Vantaa. Päitsi Trophy -reitin pituus on noin 550 kilometriä.

Ensimmäiset kilpailijat starttaavat lauantaina klo 8.01 ja sunnuntaina klo 8.31.

Ilmoittautuminen 2019 Päitsille

Ilmoittautumislinkki ohjeineen sekä kilpailun lisämääräys löytyvät Päijänteen ympäriajon virallisilta nettisivuilta osoitteesta http://www.paijanne-enduro.fi. Kilpailijoita kehotetaan tutustumaan huolellisesti lisämääräykseen, joka niin ikään löytyy Päitsin nettisivuilta.

Lisää uutisia

Ensi kevään VGN reitistä saa esimakua Jesse Viljakaisen kuvaamalla videolla.
Santtu Tiainen tiedottaa Instagramissa siirtyvänsä ensi kaudeksi Jokikoneen tiimiin ja nelipuolikkaan KTM:n puikkoihin.
Kärme Kustaan kiemurat ajettiin tänään Hämeenlinnassa perinteisin menoin. Vuorossa oli 42. kerta tällä klassikkokilpailulla ja keli oli tällä kertaa poikkeuksellisen kuiva.
Kongoon suuntautuneelta edustusmatkalta tarttunut malaria on vakava sairaus.
Keravalla SE-Team vietti tänään jo kymmenennen kerran Kurapyöräpäivää perinteisein menoin.