Hurja ilta Anaheimissa

Kuva
Kusti Manninen
Supercross-kausi 2018 avattiin rytinällä Anaheimin Angles stadionilla.

Käytännössä loppuun myydyn Angels stadionin suurin puheenaihe oli luonnollisesti viime kaudella vakavasti loukkaantuneen Ken Roczenin paluu kilparadoille. Honda-kuljettajan käsi tulee tuskin ikinä olemaan täysin kunnossa, mutta mies ei antanut sen häiritä vaan lähti aika-ajossa kilpakumppaneille jauhot suuhun ajamalla pohjat ennen Kawasakin Eli Tomacia ja Yamahan Justin Barciaa. Jos Roczenin ajo oli yllätys, niin samaa voitiin sanoa Barcian ajosta, sillä hän jäi viime kauden päätteeksi ilman tiimipaikkaa ja hänet Yamahalle ainostaan kuuden kisan ajaksi paikkaamaan loukkaantunutta Davi Milssapsia.  Neljäs oli Husqvarnan Jason Andersson ja yksi ennakkosuosikeista, KTM:n Marvin Musquin viides. 

Tälle kaudelle pudotettiin semifinaalit ja kahden alkuerän yhdeksän parasta pääsevät suoraan finaaliin, jonka lisäksi last chance -erästä neljän kärki lunastaa paikkansa finaaliin. Ison luokan ensimmäinen alkuerässä KTM-kuljettaja Blake Bagget aloitti kärjessä, mutta takaa tuli Hondan Cole Seely, joka puikkasi väkisin ohi sekä Baggetistä, että Jason Anderssonista. Seelyn iloa ei kestänyt kuin kierroksen verran, kun hän lipsautti nurin mutkassa ja Andersson ajoi helppoon voittoon ennen Tomacia ja Baggettia. Hyvin aloittaneen Dean Wilsonin ilta jäi kesken rajun kaatumisen myötä. Huhujen mukaan Wilsonin olkapää sai isosti kipeää ja kausi jää kesken ennen kuin se kunnolla alkoikaan. Toisessa alkuerässä kärkeen säntäsi tuore KTM tehdaskuljettaja Brock Tickle, mutta hän kaatui kisan kolmannella kierroksella ja putosi kymmenen sijan ulkopuolelle. Kärkeen nousi veteraanikuljettaja Justin Brayton, mutta avausosakilpailun suurin yllättäjä Justin Barcia puristi väkisin kärkeen ja voitti erän.

Finaalissa Eli Tomac nappasi epätyypilliseen tapaan startin nimiinsä ja alkoi kasvattamaan eroa toisena tulleeseen Justin Barciaan. Isossa luokassa kolme ensimmäistä kisaa ajava Geico Hondan Jeremy Martin aloitti kolmantena perässään “Suomi-kuski” Weston Peick ja Marvin Musquin. Vähitellen hyvin aloittaneen Martinin kyyti kuitenkin hiipui ja hän putosi lopulta yhdenneksitoista. Seitsemännellä kierroksella Tomac kaatui rajusti ja  lopulta keskeytti muutamaa kierrosta myöhemmin. Erikoisen keskeytyksestä teki se, että Tomac yritti ensin jatkaa ajoaan, mutta pysähtyi sitten radan sivuun kiinnittämään housujensa solkea. Saatuaan housut kiinni hän ajoi vielä puoli kierrosta ennen kuin ajoi varikolle. Huhujen mukaan Tomac olisi satuttanut olkapäätään kaatumisessa.

Barcia nousi kärkeen, mutta iloa ei kestänyt kuin kolme kierrosta kunnes takaa noussut Marvin Musquin nousi väkisin kärkeen ja lopulta koko kisan voittoon. Lopussa Jason Andersson nousi jo lähes iskuetäisyydelle, mutta joutui lopulta tyytymään hopeatilaan. Kolmas oli siis Barcia ja huonon startin ottanut Roczen puristi lopulta neljänneksi. Viidenneksi ajoi Peick, kuudes oli Seely, seitsemäs Justin Brayton, kahdeksas Tickle, yhdeksäs Josh Grant ja kymmenes Cooper Webb.

Pikkuluokassa aika-ajon pohjat ajoi hallitseva mestari Justin Hill, joka on tälle kaudelle vaihtanut Suzukin sarviin. Toinen oli Pro Circuit Kawasaki kuljettaja Adam Ciancirulo ja kolmas hänen tiimikaverinsa Joe Savatgy. Alkuerät menivät TLD KTM-kuljettaja Shane McElrathin ja Geico Honda-kuljettaja Christian Graigin nimiin. Finaalissa Elrath nappasi startin nimiinsä ja ajoi helppoon voittoon ennen Yamahan Aaron Plessingeriä ja käsien puutumisen kanssa paininutta Kawasakin Adam Cianciruloa. Joey Savatgy ja Christian Craig täydensivät top viiden.

Katso finaali kooste alta. Supercross sarja jatkuu viikon kuluttua Houstonissa.

Musquin tuuletteli voittoaan perinteisellä Heel clicker-hypyllä.
Jason Andersson jyräsi kauden avauksessa toiseksi.
Yamahan tehdastiimissä Davi Millsapsia paikkaava Justin Barcia oli kisan suurin yllättäjä finaalin kolmostilallaan.
Shane McElrath aloitti pikkuluokan länsilohkon mestaruustaiston voitolla.
Roczen osoitti aika-ajossa vauhdin olevan tallessa, mutta finaalin huono startti vei mahdollisuudet voittoon.
Eli Tomacin finaalierä alkoi loistavasti holeshotilla, mutta kaatuminen johti lopulta keskeytykseen.

Lisää uutisia

motocross, Hyvinkää, MX2
Enduron MM-sarjassa kilpailevat Eemil Pohjola ja Roni Kytönen hakevat voittoa cross countryn SM-sarjan toisesta osakilpailusta, joka järjestetään kaksikon kotimaisemissa Jämsässä lauantaina.
KTM 450 SX-F, 2019, KTM, motocross
Ykkös-MP ehti pitää muutaman vuoden tauon pyöräkoeajoista, mutta ensi viikon perjantaina järvenpääläisyritys isännöi KTM 2019 -malliston koeajopäivää Sipoossa.
motocross, Pori, MX-liiga
Lauantaina 21. heinäkuuta Heinolassa pidettävä TOP250-sarjan toinen osakilpailu on peruttu vähäisen osallistujamäärän johdosta.
Orimattilan Moottorikerhon Valtteri Malin otti parin vuoden tauon jälkeen motocrossin SM-osakilpailuvoiton, kun kauden kolmas koitos ajettiin Torniossa sunnuntaina. Kahdessa muussa SM-luokassa nähtiin tutummat voittajat.
Eilen ajettu kauden neljäs enduron SM-osakilpailu Lahdessa oli juuri niin rankka kisa kuin ennakkoon osattiin odottaa.