Haastajat Päitsillä?

Kuva
Marko Avikainen
Ensi viikonlopun Päijänneajo tullaan ajamaan oikein perinteisessä talvikelissä. Ketkä ulkomaisista kuskeista voivat nousta haastamaan kotimaan kärkikuskit?

Viikonloppuna ajettiin ainakin Jämsässä ja Vierumäellä Päitsin "esikisoja". Kotimaan kärkeä ja MM-sarjan ammattilaisia oli koolla molemmilla paikkakunnilla yhteistreenien merkeissä ja kellot kävivät.

Treenipätkien aikojen perusteella ei Päijänneajon palkintosijoja kannata vielä lähteä jakamaan mutta vahvoja veikkauksia voi jo tehdä.

Ennusteiden mukaan talvi jatkuu. Päitsillä ainakin koko lauantai tullaan ajamaan syvissä ja pattisissa spooreissa. Viime vuoden vähäluminen kisa saattoi hiukan helpottaa keliin tottumattomia ulkomaisia kuskeja mutta tänä vuonna on tulossa raskas ja syväluminen kisa.

Aiempi veikkauksemme kotimaisesta kärjestä pätee edelleen. Eero Remes kuuluu voittajasuosikkien joukkoon. Viikonlopun ajojen perusteella Eemil Pohjola tulee olemaan todella kova, erityisesti lauantain syvälumisilla pätkillä. Aleksi Jukola ja Toni Eriksson näyttivät myöskin olevan aiemman veikkauksen tapaan todella vahvassa iskussa.

Onko ulkomaisilla ammattilaisilla mitään mahdollisuuksia? Vaikea sanoa mutta ainakin Betan Brad Freeman ja Shercon Matt Phillips näyttivät viikonloppuna molempina päivinä saaneen spooriajamisen juonesta kiinni. Steve Holcombe lienee myös hyvässä vireessä mutta hän ei sarjatreeneissä käynyt vauhtiaan paljastamassa.

Brad Freeman on ottanut Päitsin haasteen vakavasti. Mies saapui Suomeen hyvin valmistautuneena ja oli jo valmiiksi hiukan kartalla tulevasta. Freeman on treenannut ahkerasti Lahden seudulla ja on selvästikin saanut hyvän vauhdin ja varmuuden ajoonsa. Brad Freeman voi nousta pieneksi yllättäjäksi tämän vuoden Päitsillä.

Matt Phillips ajoi vuosi sitten Päitsillä lujaa. Tuolloin keli helpotti sopeutumista eikä Phillips esimerkiksi pukenut spoorisaappaita lainkaan vaan veti koko kisan karheilla crossisaappailla. Tänä vuonna kuitenkin sileät pohjat ovat käytössä ja tasmaanialainen nelinkertainen mestari on muutenkin hyväksynyt talvisäätöjen käyttämisen kalustossaan.

Yleensä kivikovilla iskareilla ajava Phillips jopa laittoi hiukan pehmeämm,än takaiskarin pyöräänsä. Ari Nurmela räätälöi paremmin spooriin istuvan settingin Phillipsin jämäkkään takakeppiin.

Helppoa ei kenenkään tottuminen vallitsevaan keliin ole ollut. Spoorit ovat niin vaikeassa kunnossa että meille talveen tottuneillekin ajaminen on haastavaa.

Viikonloppuna MM-sarjan ammattilaisia seuraillessa ja Matt Phillisin kommentteja kuunnellessa paistoi kaikista läpi ammattimiesten asenne. Pätkät ovat vaikeita ja ajaminen hankalaa, sitä ei jäädä kuitenkaan murehtimaan vaan ratkaisuja haetaan tekemisen kautta.

Matt Phillipsillä oli sunnuntain raskaan kimppatreenin jälkeen Vierumäellä strategia laadittuna. Koska keli on näin vaikea ja ajaminen tuntuu hankalalta, pitää vain laittaa lisää kaasua. Se on kuulemma ennenkin auttanut, kovemmin hanaa ja kovemmin asennetta, siitä kuulemma löytyy ratkaisu vaikeisiin kisoihin.

Matt Phillips pystyy spoorissa hyvään vauhtiin kun saa pienet virheet pois. Mies luottaa kovaan kaasuun ja crossimaiseen ajotyyliin.
Brad Freeman ajaa vähästä lumikokemuksesta huolimatta hämmästyttävän helpon näköisesti. Mies on kuunnellut paikallisten spoorikettujen ohjeet tarkasti.
Phillips ei osoita minkäänlaisten paineiden vaikuttavan. Hänelle, kuten muillekin ulkomaisille kuskeille tärkeintä Päitsillä on voittaa muut sarjan vakiokuskit, ei niinkään verissäpäin taistella Päitsin voitosta.
Freeman saattaa Päijänteellä nousta iskoksi yllättäjäksi nimekkäämpien ammattilaisten ohi.

Lisää uutisia

Husqvarnan täysikokoisten motocross-pyörien kauden 2019 mallisto esiteltiin tällä viikolla Floridassa valmentajalegenda Aldon Bakerin tiluksilla. Baker Factoryksi nimetty treenikeskus tarjosikin erinomaiset puitteet uutuusmallien testaamiseen.
Juuri Suomeen lyhyelle visiitille saapunut Emil Weckman osallistuu Siilinjärven SM-crossiin kuun vaihteessa.
Heinäkuun ensimmäisenä päivänä Siilinjärvellä kisattava SM-Motocross sarjan toinen osakilpailu näytetään suorana Nelosen Ruutu -palvelussa.
MX65, motocross, MX-liiga, motocross-liiga, motocrossliiga, startti, lähtö, Pori
Harri Kullas ja Jussi Vehviläinen järjestävät ajoleirin, missä pääsee kunnolla valmistautumaan MX-liigan Kuopion- ja Lievestuoreen-osakilpailuihin.
Broc Ticklen dopingkäry varmistui, kun hänen antamansa B-näyte tutkittiin ja se varmisti kielletyn aineen käytön.