Motocrossin säännöt ja kisaformaatit 2017

Teksti
Kuva
MJP-Events
Motocrossin lajiryhmän saamaa palautetta
Poimintoja lajiryhmän kilpailujen järjestäjiltä ja muilta tahoilta kaudesta 2016 saadusta palautteesta:
 
- EM-kilpailun (karsinta) järjestäminen on kerholle taloudellisesti raskasta. Voisiko vetovastuu olla Suomen Moottoriliitolla?
 
- Tiedon kulkua kerhojen välillä lisättävä, mm. kilpailujen järjestämiseen liittyen ennen ja jälkeen kilpailun.
 
- Kilpailujen tasalaatuisuutta kasvatettava.
 
- SM-osakilpailun järjestäminen onnistuu, mutta tapahtuman tekeminen on haastavaa.
 
- Kuinka saada kuljettajat lukemaan ja ymmärtämään säännöt?
 
- MXC/B-luokan vähäinen osallistujamäärä.
 
- SM-osakilpailun järjestämispäivä (lauantai, sunnuntai). Lajipäivillä tehdyn äänestyksen perusteella SM-luokat kilpailevat jatkossakin sunnuntaina. Aihe herätti paljon keskustelua sekä sunnuntain että lauantain puolesta.
 
Lajiryhmän havaintoja kaudesta 2016:
 
- SM-formaatti on toimiva. Kilpailut olivat tasokkaita ja urheilullisesti viihdyttäviä.
 
- MXC/A- ja MXC/B-luokissa liian vähän kilpailijoita.
 
- Motocross-liigassa runsaasti kuljettajia.
 
- MXJ- ja MXB-luokkien kärkikuljettajien osallistumisoikeutta SM-osakilpailuihin käytettiin vähän.
 
- Kerhot panostivat ratatarkastuksiin aiempaa enemmän.
 
- Kilpailuissa puututtiin sääntörikkeisiin aiempaa ryhdikkäämmin.
 
- MX65- ja MXV-joukkuekilpailu oli hyvä.
 
- MXH-luokka hakee vielä paikkaansa.
 
- Turvallisuusasioiden kehittämistä pitää jatkaa.
 
- Lähes kaikissa luokissa oli SM-, Suomen Cup- ja MX-liiga-osakilpailuissa keskimäärin enemmän kuljettajia kuin kaudella 2015.
 
Muutoksia kilpailuluokissa ja kilpailujärjestelmissä kaudella 2017:
 
- MXC-luokissa siirrytään kahteen luokkaan: MXC/B ja MXC/A. MXC/B on nousupisteluokka ja sitä ajetaan kansallisissa kilpailuissa sekä MX-liigassa. MXC/A on kuninkuusluokka, jossa ajetaan Suomen mestaruudesta.
 
- MXC/B-luokasta nostetaan nousupisteiden perusteella 20 kaudella 2016 eniten pisteitä kerännyttä suoraan MXC/A-luokkaan kaudeksi 2017.
 
- MXC/B-luokan nousupisteraja on 40. Kun nousupisteet tulevat täyteet, on kuljettaja oikeutettu ajamaan MXC/A-luokassa. Kuljettaja voi jatkaa kauden loppuun MXC/B:ssä.
 
- MXC/B-luokka ajaa MX-liigapisteistä.
 
- MXC/A-kuljettaja ei saa osallistua MXC/B-luokkaan.
 
- Uusi luokka MX TOP250. Luokkaa on ehdotettu Suomen Moottoriliiton hallitukselle, jonka kantaa puolesta tai vastaan odotetaan. MX TOP250 -luokassa yhdistetään ns. isojen pyörien luokkia, eli samassa luokassa ajavat MXA-, MXB-, MXJ-, MX125- ja MXH-kuljettajat. Kuljettajat jaetaan jokaisessa kilpailussa erikseen nopeuden (sarjataulukko, aika-ajo) mukaan useisiin kilparyhmiin, jolloin kaikki pääsevät ajamaan oman nopeutensa mukaisessa luokassa. Uutta formaattia kokeillaan kauden 2017 aikana ja se on mahdollisesti osa MX-liigaa kaudella 2018 korvaten isojen pyörien erilliset luokat.
 
- SM-luokat: MX1, MX2, MXC/A, MXATV, MXSV.
 
- Suomen Cup -luokat: MXJ, MXV (MXV35, MXV45, MXV55), MXATV35.
 
- MX-lajiryhmä on esittänyt Suomen Moottoriliiton hallitukselle MXD-luokalle Suomen Cup -arvoa. Toteutuessaan naisten Suomen Cupia ajetaan MX-liigan yhteydessä.
 
- Kilpailuformaatit:
SM-viikonloppu: lauantai MXJ, MXV35, MXV45, MXV55. Sunnuntai MXC/A, MX2, MX1.
MX-liiga: lauantai MX65, MXC/B, MXD (mahdollinen Suomen Cup). Sunnuntai MX125, MXB, MXH. Lisäksi MXSV ja MXATV (SM) vuorottelevat sunnuntaisin.
 
- Ns. alamäkiporrashyppyrit ovat kiellettyjä.
 
- Ratatuomarin alaikärajaksi esitetään 18 vuotta.
 
- MX65-luokassa kilpailun toimitsija voi / saa auttaa kilpailijaa (kaatumis- / ongelmatilanteessa).
 
- Harkitaan MXV-luokkien palauttamista MXV40- ja MXV50-luokiksi kaudelle 2018. Mahdollisesti erillinen lisäluokka yli 35-vuotiaille.
 
- Kilpailija saa ajaa useampaa luokkaa saman päivän aikana, ei kuitenkaan koske MX65- ja MXC-luokkia.
 
- Lähdönjärjestelijän ei tarvitse tarkistaa kilpailijoiden panssarin käyttöä. Panssarin käyttö on kuitenkin edelleen pakollista.
 
- Heiluva keltainen lippu: Välitön vaara, valmistaudu pysähtymään, ei saa ohittaa, hyppäämistä
vältettävä, hyppyrin ylihyppääminen kielletty. Vauhdin tulee selkeästi hidastua. Vaikutusalue ulottuu edelleen seuraavaan lippupisteeseen saakka.
 
- Ensiapulippu: Ensiapuryhmä radalla, välitön vaara, valmistaudu pysähtymää, ei saa ohittaa, ei saa
hypätä, ajettava jonossa. Vauhdin tulee selkeästi hidastua. Vaikutusalue ulottuu edelleen seuraavaan lippupisteeseen saakka.
 
Kilpailukalenteri 2017:
 
- Kilpailukalenteri 2017 pyritään julkaisemaan päivämäärien osalta joulukuussa 2016, minkä jälkeen seurat voivat hakea kilpailuja. Lajiryhmä pyrkii laatimaan kilpailukalenterin siten, että kansainvälisiin sarjoihin osallistuvilla kuljettajilla on mahdollisuus ajaa Suomen mestaruudesta. Tämä vaatii EM- ja MM-kalenterin valmistumista. EM- ja MM-kalenteri on muuttunut syksyn aikana useaan kertaa, viimeksi menneenä viikonloppuna, mikä hidastaa kotimaisen kalenterin julkaisua.
 
- Pyrkimyksenä on järjestää kuusi SM-osakilpailua sekä vähintään kuusi MX-liigan osakilpailua.
 
- Suomessa järjestetään mahdollisesti EMX65- ja EMX85-luokkien EM-karsintaosakilpailu.
 
- Pohjoisen Kierros pyritään elvyttämään. Se mahdollisesti tarkoittaa SM-sarjan ja/tai MX-liigan osakilpailun järjestämistä ”pohjoisessa”.
 
- Virossa järjestetään junioreiden MM-kilpailu 29.-30.7. Luokkina ovat MX65, MX85 ja MX125. Maakohtainen kiintiö on viisi kilpailijaa per luokka. Suomen Moottoriliitto ja motocrossin lajiryhmä miettivät kaikille mahdollisimman tasapuolista karsintajärjestelmää, jonka perusteella Suomea edustavat kuljettajat lähtevät kilpailuun.
 
Lajipäivillä esitelty motocrossin aineisto sekä muun muassa luokkanousijat on luettavissa kokonaisuudessaan Suomen Moottoriliiton nettisivulla motocrossin lajiryhmän osiossa.