Lajipäällikkö Jokinen ajaa kulttuuri- ja asennemuutosta suomalaiseen motocrossiin

Teksti
Kuva
Suomen Moottoriliitto ry.
Omannäköisensä lajiryhmän ympärilleen koonnut Jokinen kantaa syvää huolta motocrossin tulevaisuudesta. Mitään ei ole vielä menetetty, mutta juna on palautettava pikaisesti ja määrätietoisesti takaisin raiteilleen.
 
- Lajin parissa pidetään aivan liikaa ääntä kilpailutoiminnasta ja sen kehittämisestä, mikä merkitsee sittenkin vain 20 prosenttia kokonaisuudesta. Iso kuva hämärtyy, kun fokus ja panostus ovat väärissä asioissa. Nyt on ehdottomasti tärkeintä saada kerhot aktiivisiksi ja sen myötä lajiin lisää uusia harrastajia, Jokinen julistaa.
 
- Ja tätä kulttuurimuutoksen sanomaa tulen toitottamaan jatkossakin, Jokinen tukevoittaa sanojensa painoa.
 

Kerhotoiminnassa on paljon parannettavaa

Jokisen mukaan aivan liian usein ja helposti sorrutaan osoittamaan syyttävällä sormella liiton suuntaan.
 
- Sellainen urputus on useimmiten perusteetonta. Kyllä liiton henkilökunta ja lajiryhmä aivan varmasti tukevat ja luovat resurssiensa puitteissa, sekä parhaansa mukaan pohjaa toiminnalle. Kentällä tuntuu vain unohtuneen se, että asioita voi ja ehdottomasti myös pitää tehdä itsekin.
 
Jokinen ei kaihda puuttumista kipeimpiinkään kohtiin suomalaista motocrossia tervehdyttääkseen ja vauhdittaakseen. Se saattaa kirpaista, mutta siellä itää totuuden siemen.
 
- Motocrossin kerhotoiminta ei ole millään tasolla verrattaessa sitä oikeastaan mihin tahansa muuhun urheilulajiin. Muissa lajeissa on tarjolla ohjattua toimintaa ja tapahtumia kaikissa ikäryhmissä, mikä ei ole motocrossissa toteutunut. Harrastajien ja kerhojen pitää aktivoitua, sekä kehittää radoille toimintaa. Seuratyön kautta lajiin saadaan lisää harrastajia, sitä kautta tekijöitä ja huippu-urheilija -ainesta, sekä lopulta rahaa. On väärin sysätä vastuuta muualle valittamalla, että se taho ei tee sitä tai tätä, alleviivaa Jokinen.
 
Jokisella on esittää hyviä malleja.
 
- Otetaan esimerkiksi sitten ampumahiihto, purjehdus, mäkihyppy, alppihiihto tai mikä muu tahansa vertailukelpoinen yksilölaji, niin kaikissa noissa toimintoja ja ohjattuja tapahtumia pyörittävät kerhot. Paikalliset kerhot tarjoavat kausittaista ohjattua toimintaa, jolloin aloittamien on helppoa ja aikataulut löytyvät kerhojen nettisivuilta ja esitteistä. Nuoria houkutellaan toimintaan jopa koulujen kautta.
 
- Oikeasti Suomen aktiivisimpia ampumahiihtoseuroja on Leppävirralla toimiva kerho, joka järjestää ohjattua toimintaa kaiken ikäisille junnuille alueellisesti. Samaan malliin päästään myös crossissa, jos halutaan, ja toimintaa voi tehdä alueellisesti useamman kerhon yhteistyönä. Onhan meillä hyviäkin seuratyöesimerkkejä, mutta aina on parannettavaa.
 

Pikkurahalla isoja ja oleellisia asioita

Jokisella on selkeä ja ei mitenkään ylivoimaiselta vaikuttava konsepti sille, miten tilanne on korjattavissa.
 
- Oikea tapa synnyttää tarjontaa on hankkia ammattitaitoiset vetäjät, joita kerhoissa riittää esimerkiksi jo lajissa kokeneempien parikymppisten nuorten hahmoissa. Osallistujat sitoutuvat pienimuotoiseen maksuun ja ohjaajat saavat tästä pienen palkkion, evästää Jokinen.
 
Vääristä asioista säästäminen vääristää tilannetta.
 
- Junnujen taustoilla tahdotaan aivan liian usein marista jostain kymmenen euron maksusta, kun sitten toisaalta työnnetään kymppitonni lisää kuljetuskalustoon pitkälti vain kaveria näpäyttääkseen. Se on räikeimmillään sitä väärään asiaan satsaamista.
 

Turvallisuus on asennekysymys

Jokinen pudottelee painavaa asiaa myös lajin turvallisuudesta, eikä suinkaan syyttä. Suomen motocross ei ole viime aikoina ikävä kyllä välttynyt suru-uutisiltakaan.
 
- Kaikilta lajissa toimivilta kaivataan kaikessa tekemisessä asennemuutosta harrastajista veteraanikuljettajiin ja seuravetäjistä radantekijöihin. Tosi tärkeitä turvallisuusasioita ei saa suinkaan kuitata olkaa kohauttamalla. Turvallisuusseikat on pidettävä jatkuvasti mielessä, jolloin siitä tulee automaatio.
 
Motocross on monessakin mielessä suurennuslasin alla ja Jokinen ei kaipaa siltä taholta enää ainuttakaan takaiskua.
 
- Lajimme on pahimmassa tapauksessa vaarassa näivettyä, ellemme ryhdistäydy myös turvallisuusasioissa.
 
Tummia pilviä tapailevat vakuutusmaksut eivät ole enää suinkaan pelkkä uhkakuva, vaan jo monelle karua todellisuutta nostaa kädet ylös, pistää pillit pussiin ja viheltää peli poikki.
 
Moottoriurheilussa on aina riskinsä, mutta jokainen pystyy ainakin vähentämään sitä omassa tekemisessään ja omalla esimerkillään.
 
- Meidän on havainnoitava, tarkkailtava ja ennen kaikkea pystyttävä tilastoimaan sellaista faktaa, jonka voimme esittää myös vakuutusyhtiöille tilanteen korjaantumisesta.
 

Lajiryhmässä tikittää tarkka vuosikello

Motocrossin uusiutunut lajiryhmä ei ole aikaillut ryhtyessään sanoista tekoihin. Intoa ja tekemisen meininkiä piisaa. Rattaat pistettiin pyörimään vauhdikkaasti välittömästi ensimmäisessä kokouksessa, jossa jalostuivat kauden 2015 kilpailukalenterit ja -formaatit.
 
- Pistimme mahdollisimman nopeasti perusasiat tältä osin kuntoon. Lähdemme seuraavaksi tekemään tarkempia suunnitelmia ja sääntöjä, joiden osalta on määrä olla lopullisesti valmista viikolla 9.
 
Jokinen kuvailee rooliaan lajiryhmässä "narujen järjestäjänä". Vastuuta jaetaan ja siihen tartutaan yksilöllisesti, mutta kaikki tekeminen perustuu visusti yhteen hiileen puhaltamiseen.
 
- Meillä on selkeä ja järjestelmällinen toimintatapa, jolla luodaan valmis sapluuna myös jo tulevaisuutta ajatellen madaltamalla samalla kynnystä lajiryhmätoimintaan.
 
Jokinen pitää huolen siitä, että jokainen tietää tasan tarkkaan, missä ja milloin vuosisuunnitelman puitteissa mennään.
 
- Meillä on olemassa hyvin tarkka vuosikello. Seuraavan kokouksen osalta se osoittaa tammikuun 9. päivää. Töitä riittää, mutta motocrossin lajiryhmässä on paljon osaamista ja laatua, Jokinen kehuu omiaan.
 
Jokisen lisäksi lajiryhmään kuuluvat Markku Nissinen, Jussi Nikkilä, Kusti Manninen, Marko Vihriä, Janne Vanhanen, Jani Saarinen ja Roy Lindgren.